Η καλλιέργεια Ροδιάς

Πολλοί θεωρούν ότι η καλλιέργεια της ροδιάς είναι σχετικά απλή και σαν την καλλιέργεια όλων των άλλων δένδρων. Δυστυχώς δεν είναι έτσι. Η ροδιά είναι θάμνος τον οποίο καλούμαστε να διαμορφώσουμε σαν δένδρο από μικρή ηλικία και να διατηρήσουμε αυτό το σχήμα καθ΄όλη την διάρκεια της καλλιέργειας.

 

Απαραίτητες και βασικές καλλιεργητικές φροντίδες της ροδιάς κατά την εμπειρία την δική μου μετά από 8 χρόνια καλλιέργειας της ροδιάς ποικιλίας acco.

 

Η ποικιλία acco είναι μια πρώιμη ποικιλία με καρπούς μεσαίου μεγέθους. Είναι γλυκιά ποικιλία ιδανική τόσο για χυμό όσο και για κατανάλωση ως φρούτο.

   Η κύρια διαμόρφωση της ροδιάς γίνεται κατά το δεύτερο και τρίτο έτος της ηλικίας του φυτού και συνεχίζεται και για τα επόμενα χρόνια. Την άνοιξη και πριν την ανθοφορία είναι απαραίτητη η αφαίρεση των φρέσκων βλαστών (λαίμαργα) στα σημεία που είναι πολύ πυκνοί ώστε να μην αδυνατίσουν την δυνατότητα του δένδρου στην ανθοφορία να κρατήσει καρπούς. 

    Πρέπει να έχουμε φροντίσει από τον χειμώνα να έχουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο έδαφος για ένα υγιές ξεκίνημα του δένδρου. Κατά την διάρκεια της ανθοφορίας δεν ποτίζουμε υπερβολικά και δεν λιπαίνουμε με αζωτούχα λιπάσματα. Μπορούμε ωστόσο να χρησιμοποιήσουμε καρποδετικά σκευάσματα  για την καλύτερη καρπόδεση του φυτού. Στην πλήρη ανθοφορία ψεκάζουμε με ένα εγκεκριμένο μυκητοκτόνο  σκεύασμα έναντι της Αλτερνάριας μιας σοβαρής ασθένειας,  η οποία προσβάλει τον καρπό σε αυτό το στάδιο με αποτέλεσμα εμείς να βλέπουμε εξωτερικά έναν άψογο καρπό αλλά όταν τον ανοίξουμε για κατανάλωση να είναι μουχλιασμένος και σε σήψη εσωτερικά. Αν παρατηρηθεί προσβολή από αφίδες  επίσης ψεκάζουμε με το κατάλληλο σκεύασμα. (Προσοχή!!! Ακόμα και σήμερα τα εγκεκριμένα σκευάσματα για την ροδιά είναι πολύ λίγα έως καθόλου για τις διάφορες ασθένειες με  αποτέλεσμα ο παραγωγός να κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή με τιμωρία από την χρήση μη εγκεκριμένων σκευασμάτων.) Επίσης άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα είναι αυτό της σήψης των καρπών που προκαλείτε από διάφορα παθογόνα αίτια όπως Botrytis,Pilidiella,Penicillium κα. Αυτά αντιμετωπίζονται με το κατάλληλο εγκεκριμένο σκεύασμα.

Καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού και ανά 10 με 15 μέρες πρέπει να γίνετε η αφαίρεση των φρέσκων βλαστών ή αλλιώς λαίμαργα εκτός από τα σημεία που θέλουμε να δημιουργήσουμε νέο κλαδί οπότε κλαδεύουμε στην άκρη ώστε να μην συνεχίσει να μεγαλώνει αλλά να ξυλοποιηθεί .

   Άλλη μία απαραίτητη φροντίδα είναι η αφαίρεση των παραφυάδων του δένδρου. Το φυτό της ροδιάς όντας θάμνος έχει την τάση να βγάζει  συνέχεια παραφυάδες δίπλα από τον κύριο κορμό. Εάν τα αφήσουμε θα καταλήξουμε να έχουμε πάλι ένα θάμνο και όχι ένα δένδρο όπως το θέλουμε. Έτσι πρέπει οπωσδήποτε να φροντίσουμε να μην αφήσουμε τις παραφυάδες να μεγαλώσουν. Η αφαίρεσή τους γίνεται επίσης ανά 10 με 15 ημέρες ή ακόμα και νωρίτερα. Το φαινόμενο εξασθενεί λίγο πριν την συγκομιδή οπότε η αφαίρεση γίνεται ανά 15 με 20 ημέρες.

   Το νερό επίσης είναι ένας βασικός παράγοντας για την ποιότητα του καρπού. Τακτικά ποτίσματα με μικρή ποσότητα ώστε να υπάρχει διαρκής υγρασία στο έδαφος κρίνετε απαραίτητο ειδικά κατά το στάδιο της ωρίμανσης και λίγο πριν την συγκομιδή. Σε περίπτωση ξαφνικής μπόρας αν το φυτό δεν έχει ήδη τη απαραίτητη υγρασία και πάρει απότομα νερό θα έχει σαν αποτέλεσμα το φούσκωμα και σκάσιμο των καρπών. Πέρα από το νερό η χρήση κρυσταλλικών λιπασμάτων  με ιχνοστοιχεία όπως το Βόριο, Ασβέστιο, σίδηρο κλπ., κρίνεται απαραίτητη για τον ίδιο λόγο.

 

Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές της ροδιάς στην Ελλάδα είναι η έλλειψη εγκεκριμένων σκευασμάτων για την προστασία της παραγωγής λόγω της έλλειψης σχεδιασμού και της αδιαφορίας των υπευθύνων, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να τιμωρηθούν για την χρήση μη εγκεκριμένων σκευασμάτων.

 

Ελπίζω να σας βοήθησα να πάρετε μια ιδέα γύρω από την καλλιέργεια.